Keesje Vreugdenhil-van der Maat kunstenares

keesje_vreugdenhil_001In januari jl. was er in Amsterdam nog een tentoonstelling van werk van Keesje Vreugdenhil-van der Maat (O VIII .c 9), de 2e echtgenote van schilder Joop Vreugdenhil, die een broer had die schilder was en een andere broer die beeldhouwer was. Werk van Joop behoort tot de zogenaamde Rijkscollectie, en schilderijen van hem zijn te zien in het gemeentemuseum van Den Haag.

Keesje was in 1948 toen ze -31 jaar oud– trouwde met Joop een schildersmodel. Ze hadden elkaar ontmoet in het pand van de kunstenaarsvereniging Pulchri Studio in Den Haag. Na haar trouwdag ontdekt Keesje  dat ze meer kan dan poseren en begint te schilderen. Samen hadden ze een atelier in Den Haag,  Keesje volgt ook nog de beeldhouwopleiding.

Begin jaren ‘80 gaat Keesje alleen naar de V.S. maar houdt wel contact met Joop. Ze heeft het in Californië kennelijk naar haar zin zo blijkt uit haar werk. Onnederlandse vrolijke schilderijen met heldere kleuren en vormen maakt ze. Ze reist veel, schildert en maakt beeldjes naar model. Als Joop in 1969 overleden is, gaat ze terug naar Nederland. Nog steeds schildert ze, vervaardigt beeldjes en wandelt o.a. in Engeland en Schotland. Tot ze opgenomen wordt in een verpleeghuis in Scheveningen. Een vrolijke en hulpvaardige vrouw. Op 12 maart 2013 komt een eind aan haar leven, 96 jaar oud.