Een wond is vervelend en doet vaak pijn. Als je gezond bent, geneest een wond gelukkig meestal snel. Maar bij kwetsbare ouderen is dit niet altijd het geval. Leveste Care heeft daarom twee wondverpleegkundigen in dienst: Anneke Vreugdenhil en Monique Kamman. Zij zorgen er samen met de andere behandelaars voor dat wonden van cliënten zo goed mogelijk genezen.Wonden bij ouderen kunnen verschillende oorzaken hebben. De meeste ontstaan door problemen met de bloedvaten, diabetes, te veel liggen of zitten, operaties en een dunne en fragiele huid. Dat betekent ook dat er meestal meer nodig is dan alleen een verbandje. “De mensen hier hebben vaak complexe wonden”, legt Annekeuit. “Daaromstellen wij altijd een behandelplan op, soms samen met de specialist ouderengeneeskunde: hoe moet de wond verzorgd worden en welk verbandmateriaal is nodig?”
Contact met andere behandelaars
De wondverpleegkundige verzorgt de wond eerst zelf. Daarna draagt ze het over aan de verzorging, onder wie de aandachtsvelders wondzorg. Dat zijn verzorgendenmetextra kennis over dit onderwerp.Ookmet de andere behandelaars binnen Leveste Care hebben de wondverpleegkundigen veel contact,zoals de fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten. “Dat is de grote kracht van deze organisatie”, vindt Anneke. “Als een cliëntbijvoorbeeld wonden krijgt door het zitten in een rolstoel, kan de ergotherapeut zorgen voor speciale kussens.Diëtisten kunnen helpen bij een gezond voedingspatroon, wat bijdraagt aan een goede genezing. Zo vullen we elkaar allemaal goed aan.”
Nooit meer pijn gehad
De heer Jongbloed heeft begin dit jaar een beenamputatie ondergaan. Hij revalideert nu in woonzorgcentrum De Horst in Emmen, een locatie van Leveste Care. “De wond moet goed genezen, anders kan ik geen prothese dragen”, vertelt de heer Jongbloed. “Anneke kijkt altijd goed naar de wond. En ze zegt eerlijk waar het op staat. Dat vind ik erg belangrijk.” Ook mevrouw Nijzing-Wesseling revalideert in De Horst vanwege een beenamputatie: “Na de amputatie had ik veel pijn. Toen ik in De Horst kwam, hebben ze het strakke ziekenhuisverband eraf gehaald. De wond op mijn been wordt goed verzorgd en ziet er steeds beter uit. Sinds ik hier ben heb ik geen pijn meer gehad. Ik heb geen klagen!”
Veel voorlichting en uitleg
Goede wondzorg is dus van groot belang, maar het voorkomen van wonden is natuurlijk het allerbeste. Daarom besteden de wondverpleegkundigen van Leveste Care veel aandacht aan preventie. “We zorgen ervoor dat de medewerkers weten hoe ze wonden bij cliënten kunnen voorkomen”, aldus Anneke. “Ook geven we veel voorlichting en uitleg aan de cliënten en hun familie en mantelzorgers.We vertellen ze altijd wat we doen en waarom. Zo proberen we een band met hen op te bouwen en kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de wond goed geneest.”