Huisarts Wim Vreugdenhil: ‘Praktijkhouders zijn een belangrijke pilaar onder het gezondheidsstelsel’

Wim Vreugdenhil
Genealogiecode: N X as.3
Door: Daphne Doemges-Engelen
Bron: DOQ.nl
Foto: Wim Vreugdenhil

Na een aantal jaar als waarnemer te hebben gewerkt, nam de 35-jarige huisarts Wim Vreugdenhil begin april 2020 een huisartsenpraktijk over. Hij vertelt over zijn visie op het praktijkhouderschap en over de balans werk-privé. “Praktijkhouders zijn een belangrijke pilaar onder het gezondheidsstelsel; jonge huisartsen moeten die verantwoordelijkheid ook nemen.”

Meer onder de streep
Al na een paar jaar waarnemen dacht de in 2015 afgestudeerde huisarts Wim Vreugdenhil ‘dit blijf ik niet veertig jaar doen’. “Huisartsen spelen een essentiële rol in het beleid rondom de verwijzingen en financieringen”, vertelt hij. “Als praktijkhouder ben je in mijn ogen een belangrijke pilaar onder het Nederlandse gezondheidsstelsel. Jonge huisartsen moeten die verantwoordelijkheid ook nemen en niet uitsluitend blijven waarnemen.” Natuurlijk hebben huisartsen als waarnemer veel vrijheid, stelt Vreugdenhil, maar zelf ziet hij het als de makkelijke weg. “Vaak is ook de redenering dat je als waarnemer onder de streep bijna hetzelfde bedrag overhoudt als praktijkhouder”, zegt hij, “maar dat zo alle lasten en verantwoordelijkheden je blijven bespaard. Toch hoeft dat niet zo te zijn: ik verdien nu duidelijk meer dan toen ik nog als waarnemer werkte.”

Financiële vrijheid
Vreugdenhil kijkt ernaar uit om zijn leven op te bouwen rondom de huisartsenpraktijk die hij overnam in het dorpje Maasland, in het westen van het land. “Ik woon met mijn gezin zelf vlakbij, in De Lier, en was al twee jaar voor drie dagen per week waarnemer in de praktijk. Nu ik de praktijk heb overgenomen, voelt het alsof ik echt ons leven kan opbouwen op deze plek, en het werk kan gaan doen zoals ik het wil. Natuurlijk voel ik dat ik nu minder vrij ben, maar dat is een offer dat je maakt. Mijn toekomstperspectief is dat ik uiteindelijk juist zaken kan delegeren en daardoor – financieel – vrijheid kan opbouwen.”

Nieuwe rol
Hij nam een bestaande praktijk over met 3500 patiënten die gerund werd door een huisartsenechtpaar. Als huisarts werk je hier heel laagdrempelig.” De ene voormalige praktijkhouder ging met pensioen en de andere, diens echtgenote, is nu nog waarnemer in de praktijk van Vreugdenhil. “Ik werk fulltime, zij is er nog twee dagen per week. Dat gaat heel goed. Zij heeft het praktijkhouderschap helemaal losgelaten en ik groei in mijn nieuwe rol. Tegelijk is zij nog een belangrijke steun voor oude patiënten. Niet voor niets hebben ze vijfendertig jaar lang de praktijk gerund, ze zijn een begrip in het dorp.” De jonge huisarts vaart nu zijn eigen koers. “Wat ik heel belangrijk vind? Dat je plezier in je werk hebt. Als je het naar je zin hebt als dokter, kun je het beste mensen helpen.” “Voor de financiële kant van de overname had ik een adviseur in de arm genomen die gespecialiseerd is in de begeleiding van huisartsenpraktijken”

Meekijken in de boeken
Het ondernemerschap vindt Vreugdenhil een uitdagend onderdeel van praktijkhouder zijn. “Het is een erg leuke stap, ondanks dat het ook spannend is. Maar ik vind dat het bij je persoonlijke ontwikkeling hoort. De financiële kant van de overname was interessant. Ik had een adviseur in de arm genomen, die meekeek met de boeken. Het accountantskantoor waar hij werkt, is gespecialiseerd in de begeleiding van huisartsenpraktijken. Zij hebben ook geholpen met het aanvragen van een bedrijfslening voor bepaalde investeringen die ik wilde doen.”

Ander Informatiesysteem
Na de overname begon hij diverse zaken te veranderen. “Ik nam een extra assistente en twee praktijkondersteuners aan. Eén van hen is gespecialiseerd in diabetes, de ander is de ketenzorg rondom ggz aan het opzetten. Ook heb ik de ict omgegooid en koos ik voor een ander huisartseninformatiesysteem. Sommige aanpassingen lijken klein, maar kunnen een groot effect hebben. Zo sprak ik het bandje opnieuw in dat mensen horen als ze bellen naar de praktijk. De informatievoorziening en bereikbaarheid is nu beter, mensen ervaren dat als heel positief. En de nieuwe assistente drinkt graag cappuccino. Dus kochten we een nieuw koffiezetapparaat waar dat mee kan. Het lijkt niet belangrijk, maar als iedereen daardoor nét iets fijner werkt, heeft dat zijn weerslag op de sfeer in de hele praktijk.”

Balans
Als startende praktijkhouder hoopt Vreugdenhil de komende vijf jaar ‘alles op de rit’ te krijgen. “Ik streef naar een goede balans tussen werk en privé. Natuurlijk hebben we het als huisarts druk, maar wie niet tegenwoordig? Ik denk dat huisartsen het echt niet zoveel drukker hebben dan mensen in andere branches. Als je het vergelijkt met werken in een ziekenhuis, dan vind ik de administratiedruk bijvoorbeeld helemaal niet zo hoog. En mijn voorganger moest er vroeger ook nog bevallingen bij doen. Kijk, ik begin weliswaar vroeg, maar ben altijd voor het avondeten thuis.”