Jochem, Evert en Jaco Vreugdenhil “Varend corso Westland”

Boot van Jochem Vreugdenhil als schipper
Jochem Vreugdenhil
Genealogiecode: C XI ae
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Familiestichting

Toevallige reünie
Op 5, 6 en 7 augustus 2005 werd het Varend Corso Westland gehouden. Het thema van de 8e editie van dit Varende Corso was ‘Kleurrijk Koninkrijk’. De, dit jaar 80 kilometer lange route, liep door de gemeenten Vlaardingen, Maassluis, Rijswijk, Den Haag, Delft en alle kernen van de gemeenten Westland en Midden-Delfland. Er voeren dit jaar ruim 60 vaartuigen mee in de kleurrijke, bonte stoet, die circa 160.000 bezoekers trok. Geheel onverwacht was dit varend corso aanleiding tot een merkwaardige en heel toevallige ‘reünie’.

Boot 30 met Evert Vreugdenhil
Boot 30 met Evert Vreugdenhil
Evert Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII g
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Familiestichting

Zeilende Westlander
De eerste dag ging de route vanuit Naaldwijk, via Honselersdijk in de richting van Schipluiden om uiteindelijk te eindigen in Maasland. Hierbij moest de stoet onder de nodige bruggen door. Een hele klus overigens voor met name de zeilende Westlanders die telkens hun hoge mast moesten strijken. Om op het geplande tijdschema te blijven moest de stoet op sommige plaatsen harder of zachter gaan varen. Aanwijzingen hiervoor werden gegeven door de bemanning van de voor de stoet varende politieboot.

Op een bepaald moment moest de stoet wat sneller gaan varen en daarom bleef de politieboot even aan de kant liggen om de schippers van de aankomende corsoboten hierop te attenderen. Dat ‘bepaalde moment’ was toevallig vlak voor de brug van de Oostbuurtseweg in De Lier. De politieboot bleef liggen tot corsoboot nummer 32 er was. Corsoboot 32 was een prachtig gerestaureerde ‘Zeilende ‘Westlander’ met de naam “Vaerdigheit” en werd bemand door de eigenaar ervan, Evert Vreugdenhil (K XII g) en zijn neef Jaap Vreugdenhil (K XII j). De schipper van de politieboot was… Jaco Vreugdenhil (K XII 0). In een klein huisje aan diezelfde Oostbuurtseweg, niet ver van die brug, woonde lang geleden hun opa, Jacob Vreugdenhil (K X m) en hier waren ook de vaders van de drie neefs geboren. Een wel heel toevallige ‘reünie!!

Politieboot van Jaco Vreugdenhil uit Poeldijk.
Jaco Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII O
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Familiestichting

Bindersprijs
‘De Gouden Koets’, een corsoboot in een arrangement van Florifère Palet, won overigens de ere- en eerste prijs van het Varend Corso Westland 2005. Leuk was in dit verband, dat de Bindersprijs voor die ‘Gouden Koets’ naar Remko Vreugdenhil (K XII v.2) ging. En, op boot 30 “Oranje Boven” voer Jochem Vreugdenhil (C XI ae) als schipper.