Marise Vreugdenhil en Harold Emsbroek op wereldreis

Harald Emsbroek en Marise Vreugdenhil in Lhasa, Tibet
Marise Vreugdenhil
Genealogiecode: K XII s.3
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Marise Vreugdenhil

Begin juli van dit jaar ontving de redactie een bericht van Huib Vreugdenhil (K XII s) uit Borculo waarin hij vertelde over de wereldreis die zijn jongste dochter Marise en haar vriend Harald Emsbroek momenteel aan het maken zijn. Op 27 mei 2006 zijn zij vertrokken voor een wereldreis van 11 maanden. Ze reizen via Rusland naar Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en dan uiteindelijk weer terug naar Nederland.

Reislustige zussen
In het gezin van Huib en Riet (van den Ham) lijkt de reislust de gewoonste zaak van de wereld. Nienke, de oudste van drie zussen, is tien jaar model geweest en heeft voor haar werk erg veel gereisd naar landen zoals Zuid-Afrika, Japan, Noord-Amerika, Milaan, Parijs, Spanje en Barbados. Verder is Nienke met haar vriend Martijn naar Indonesië en India geweest. In deze landen heeft Martijn stage gelopen voor zijn studie. De middelste zus, Susan, heeft tijdens haar studie in Wageningen stages gedaan in Zuid-Afrika en Brazilië. Nienke heeft haar daar opgezocht en rondgereisd. En nu is dus ook de jongste telg, Marise met vriendlief Harald de wereld aan het ontdekken.

Twee jaar voorbereiden
Harald en Marise zijn inmiddels negen jaar een stel. Zo’n zeven jaar geleden kwam Harald met het idee een wereldreis te maken en Marise werd enthousiast door de verhalen van haar studievrienden (ergotherapie in Amsterdam). Daarna besloten ze samen echt een wereldreis te maken na het afstuderen van Harald. Hij is nog niet afgestudeerd, maar ze zijn wel op reis. De afgelopen twee jaar hebben ze gebruikt om de reis voor te bereiden. Voor hun vertrek hebben ze diverse vaccinaties tegen tropische ziekten gekregen, veel papierwerk ingevuld voor visa e.d., het internationale rijbewijs moeten halen en hun huurhuis opgezegd. Harald is tijdelijk gestopt met zijn bedrijf en de studie. Marise heeft van haar werk onbetaald verlof gekregen en kan bij terugkomst weer aan de slag bij het verpleeghuis in Enschede.

Begin en eind
Op de website www.begineneind.nl wordt in detail verslag gedaan van hun reis en alle belevenissen. Ze vertellen hoe de kamers zijn waar ze verblijven (mieren en muizen zijn al medegasten geweest), wat ze eten en hoe vriendelijk of eigenaardig de mensen zijn die ze in de landen tegenkomen. Ook maken ze prachtige foto’s die ook te zien zijn op de website. De foto bij dit artikel laat Marise en Harald zien bij het Potala Palace in Lhasa, Tibet. Een citaat uit het reisverslag volgt hieronder:

13 juli 2006
Om 12.00 uur waren we bij het Potala Palace. Per groep gingen we naar binnen, en het duurde best lang voordat onze groep naar binnen mocht. We moesten heel veel trappen op, aangezien het paleis ver boven de stad uittorent. Toen we eenmaal boven waren, moesten we eerst flink bijkomen. Na drie uur luisteren, rondlopen en kijken naar gouden tombes, konden we weer naar beneden.