Leen Vreugdenhil vecht voor de Bonnenpolder

leen_vreugdenhil_003
Leen Vreugdenhil
Genealogiecode: XXX
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Leen Vreugdenhil

Na dertig jaar boeren in de Bonnenpolder vreest Leen Vreugdenhil de speelbal te worden van grondspeculanten. Niet alleen dreigt hij de pacht over tientallen hectaren grasland te verliezen, ook zijn hele melkveehouderij staat op de tocht als de deelgemeente Hoek van Holland en de gemeente Rotterdam hem niet te hulp schieten.

Zuid-Hollandse statenleden en gemeenteraadsleden van PvdA, SP en GroenLinks zijn deze en vorige week al poolshoogte komen nemen op zijn hoeve. Wethouder Hamit Karakus is schriftelijk geïnformeerd. ,,Mijn opa is hier in 1932 begonnen. Ik ben nu 51 en wil nog helemaal niet stoppen,” zegt Vreugdenhil. ,,En ik wil zeker niet gedwongen worden.”

De Bonnenpolder tussen de Haakweg en het Oranjekanaal bestaat voor 240 hectare uit grasland en is voor het grootste deel eigendom van de erven Van Rijckevorsel. Dit oude adellijke geslacht uit Rotterdam bezat vroeger zelfs gronden, waar later de Nieuwe Waterweg werd gegraven. De advocaat van de erven Van Rijckevorsel heeft laten weten dat Vreugdenhil met terugwerkende kracht de pacht over een deel van zijn grasland kwijtraakt.

,,Het is dezelfde grootgrondbezitter die nog grond in eigendom heeft waar de tweede ontsluitingsweg naar Hoek van Holland moet komen,” zegt Vreugdenhil. ,,De onderhandelingen over onteigening zijn begonnen, maar ik krijg het idee dat de grondeigenaar er meer uit wil slepen. Ik denk dat ze meer landgoederen gerealiseerd willen zien dan de zeven aan de Dwarshaak, waar afspraken over bestaan. Ik ben in het bijzonder benauwd dat ze mijn hoeve ook liever vervangen zien door een landgoed waarmee ze meer winst maken.”

Hoeve Rijckevorsel is geen monument. De eerste bebouwing is van 1876, maar na een brand werd het pand in 1942 herbouwd. Vreugdenhil beschikt er over een biologisch melkveebedrijf. Ook verhuurt hij paardenstallen en runt hij minicamping De Kraai, met vijftien plaatsen.

Raadsleden en statenleden van SP, PvdA en GroenLinks willen dat Hoek van Holland de rug recht houdt en de grondspeculanten aan de afspraken houdt. De rentmeester van de erven Van Rijckevorsel was nog niet voor commentaar bereikbaar.