Paula Vreugdenhil ” Te weinig zitplaatsen in buurtbus”

Paula Vreugdenhil uit Klundert wordt er boos om. Steeds meer Klundertse ouders die kinderen in Oudenbosch op school hebben, komen in actie tegen de veranderingen die de BBA op 1 januari 2001 heeft doorgevoerd. Het Markland College in heeft ook aan de bel getrokken.

De Onafhankelijke Fractie in de gemeenteraad is eveneens in de pen geklommen om aandacht te vragen voor de verslechtering van het leerlingenvervoer. De fractie betrekt er ook Heijningen bij, waar dezelfde problemen spelen. Vanavond is de BBA aanwezig bij de vergadering van de commissie Verkeer in Zevenbergen.

Op 1 januari heeft de BBA in opdracht van de provincie een aantal lijnen in West-Brabant (deels) geschrapt. De BBA zette buurtbussen in. Die worden bestuurd door vrijwilligers. Het doel van de BBA was meer kwaliteit, maar daarbij is de busmaatschappij voorbijgegaan aan de kleine dorpen.

Paula Vreugdenhil en Kees Faber uit Klundert kunnen er nog elke dag boos om worden. Zoon Paul van Vreugdenhil en zoon Leon van Faber zitten op het Markland College. “Vorig jaar was alles nog perfect. Af en toe moesten de leerlingen met toestemming iets eerder van school om de bus te halen. Eén keer is het misgegaan, maar dat lag aan wegwerkzaamheden in Oudenbosch.”
’s Morgens zijn er geen problemen, nog steeds niet. Maar de terugreis van Oudenbosch naar Noordhoek, Standdaarbuiten of Klundert verloopt verre van soepel. Uit een brief van het Markland College aan de BBA-directie blijkt dat dagelijks 170 leerlingen uit die kernen naar en van Oudenbosch reizen.

Het probleem is dat de capaciteit van de buurtbus veel te klein is om alle leerlingen naar huis te brengen. Nu moeten veel leerlingen uit de gemeente Moerdijk structureel eerder weg en dat doet de directie niet. Het Markland College heeft de BBA geschreven dat het lesrooster is afgestemd op de dienstregeling 2000.
Vaak staan er tientallen leerlingen in Oudenbosch te wachten als er één buurtbusje komt. Daarin mogen maximaal acht leerlingen worden vervoerd. “Vorige week kon mijn zoon namen noemen van vijftien die hij in het busje heeft gezien. Naast de scholieren zaten er nog wat mensen in”, zegt Faber.

De twee verontruste Klundertse ouders vragen zich af of het leerlingenvervoer zo wel veilig is. Faber: “In bochten schijnt het busje bijna om te vallen. Bijna elke dag zijn er wel problemen.” De twee ouders zijn vooral boos omdat het tot 1 januari 2001 wel goed ging. Vlak na de jaarwisseling moesten de leerlingen elke rit f 2,75 betalen.
Terwijl ze ook over een abonnement beschikten. Daar kreeg de BBA zo veel commentaar op dat die extra eigen bijdrage al weer is geschrapt. Volgens C. Huijssoon van de Onafhankelijke Fractie speelt in Heijningen hetzelfde. Buslijn 101 Bergen op Zoom-Rotterdam stopt niet meer in Heijningen. Dus moeten veel scholieren eerst met een taxibusje naar Dinteloord om daar op de reguliere bus te stappen. Maar ook deze taxibusjes zijn te klein om het aanbod te verwerken.

De klachten hebben inmiddels ook wethouder M. de Wit-Greuter (PvdA, Verkeer) van de gemeente Moerdijk bereikt. De wethouder heeft de BBA uitgenodigd om vanavond tijdens de vergadering van de commissie Verkeer uitleg te komen geven over het nieuwe systeem. Dan gaat het bedrijf ook in op alle klachten. De vergadering is openbaar en begint om 19.30 uur in het gemeentehuis.